jeudi 15 décembre 2011

Românii şi bulgarii sunt cetăţeni europeni şi nu trebuie să fie asociaţi cu forţa de muncă provenită din statele terţe


 Strasbourg, 15 noiembrie 2011

Parlamentarul european Viorica Dăncilă consideră că, românii şi bulgarii, care sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, nu trebuie să fie asociaţi cu forţa de muncă provenită din state terţe, atunci când li se impun retricţii pe piaţa forţei de muncă din anumite state membre ale UE.

Deputatul român a făcut această declaraţie miercuri seara, la Strasbourg, în sesiunea plenară a Parlamentului European cu ocazia discuţiei cu reprezentanţii Comisiei Europene pe marginea Întrebării cu solicitare de răspuns oral privind libera circulaţie a lucrătorilor în Uniunea Europeană adresată executivului european.
"În prezent, există încă ţări ale Uniunii Europene care menţin restricţii pentru lucrătorii români şi bulgari pe pieţele forţei de muncă din aceste state. Deşi există semnale de deschidere, pentru că au fost reduse restricţiile în unele sectoare/ profesii sau au fost simplificate procedurile în comparaţie cu regulile aplicate anterior aderării României şi Bulgariei la UE, este de neînţeles faptul că românii şi bulgarii, care sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, sunt asociaţi adesea cu forţa de muncă provenită din state terţe", a afirmat Viorica Dăncilă.

"Toţi cetăţenii europeni au de câştigat de pe urma unei pieţe deschise a forţei de muncă şi a unei pieţe interne europene puternice, iar cei care menţin aceste restricţii trebuie să înţeleagă că statele Uniunii nu sunt în competiţie între ele, ci Uniunea Europeană este în competiţie cu restul ţărilor şi ea trebuie să fie întotdeauna pe primele locuri în această competiţie", a mai spus parlamentarul român.
Informaţii de background
Potrivit Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, ţările UE-25 pot să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor ale forţei de muncă. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape: 2+3+2. Pentru perioada 2007-2009, accesul liber al românilor şi bulgarilor a fost reglementat prin legislaţiile naţionale ale celorlalte state membre. Pentru etapa următoare, statele membre au putut extinde măsurile naţionale şi menţine restricţiile, cu condiţia notificării Comisiei Europene, iar pentru ultimii doi ani, executivul european are nevoie de dovezi clare ale existenţei unor eventuale perturbări grave ale pieţei forţei de muncă de pe teritoriul unui stat membru sau al pericolului unor astfel de perturbări, pentru a accepta o cerere de notificare în vederea aplicării, în continuare, a măsurilor respective până la sfârşitul perioadei de şapte ani de către un stat membru.
Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.