mardi 15 février 2011

21 iulie, Ziua Naţională a Regatului Belgiei


Marţi, 21 iulie 2009, Regatul Belgiei a sărbătorit Ziua Naţională, care a marcat 178 de ani de la depunerea jurământului de fidelitate faţă de Constituţia poporului belgian, de către primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg. În urma independenţei Belgiei, în anul 1830, Congresul Naţional al Belgiei a decis instaurarea unei monarhii constituţionale ca formă de guvernământ. În februarie 1831, Congresul i-au propus tronul Belgiei lui Ludovic, Duce de Nemours, fiul lui Ludovic-Filip, însă acesta a refuzat din motive de politică internaţională. În urma refuzului său, Congresul l-a numit pe Erasme-Louis, baron de Surlet de Chokier, ca Regent al Belgiei, în data de 25 februarie 1831, acesta devenind primul şef de stat al Belgiei independente. Pe 4 iunie 1831, Leopold I de Saxe-Coburg şi Gotha, a fost uns Rege al Belgienilor de către Congresul Naţional. El a depus jurământul constituţional pe data de 21 iulie 1831, zi în care este celebrată Ziua Naţională a Belgiei. 

Şeful actual al statului este Regele Albert II, dar are prerogative reduse. El numeşte prim ministrul, dar acesta trebuie sa aibă sprijinul parlamentului. Prim ministrul este şeful guvernului federal, format dintr-un număr egal de miniştri neerlandofoni şi francofoni. Sistemul juridic este bazat pe dreptul civil ce îşi are originile în Codul Napoleonian. Curtea de Casaţie este nivelul cel mai înalt al ierarhiei juridice, situată pe un nivel superior faţă de Curtea de Apel.

Regatul Belgiei ( Le Royaume de Belgique în franceză,Koninkrijk België în néerlandeză, Königreich Belgien în germană),ocupă un teritoriu de 30.528 km2 şi are o populaţie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se învecinează cu Ţările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franţa şi Marea Nordului. Belgia este o monarhie constituţionalţ şi o democraţie parlamentară.

Belgia este situată pe frontiera ce divide Europa germanică de Europa latină. Regiunea de limbă neerlandeza ,Flandra, este situată în jumatatea de nord a ţării şi cuprinde 58% din populaţie. Walonia, este regiunea de limbă franceză , este situată în jumatatea de sud şi cuprinde 32% din populaţie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclavă majoritar francofonă, situată în Regiunea Flamandă, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valonă. Cuprinde 10% din populaţie. Comunitatea germanofonă, o comunitate mică, se află în vestul Waloniei.
Numele de: «Belgia» este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situată în extremitatea nordică a Galiei, ce a fost iniţial locuită de catre belgi, un amestec de popoare celtice şi germanice. Iulius Cezar în Commentarii de Bello Gallico ,i-a numit ca fiind …cei mai puternici dintre gali: "Horum omnium fortissimi sunt Belga"!

Sărbătorirea Zilei Naţionale a Belgiei, de anul acesta, s-a desfăşurat sub o supraveghere puternică, deoarece, în ultimul timp au fost primite căteva misive de ameninţare care o ţinteau pe Regina Fabiola, soţia defunctului Rege Baudouin. Ea a fost ameniţată cu moartea, care ar fi urmat să aibă loc de Ziua Naţională. Neuitând, însă, şi atacul la adresa familiei regale olandeze care s-a produs ,pe 30 aprilie, de Ziua Reginei Beatrix a Ţărilor de Jos. Din fericire nici un incident notabil nu s-a produs. Deşi cam toată suflarea participantă a fost un pic cam plouată, la figurat ,din cauza acestui şir de ameninţări ale unor sceleraţi mental,” la Brabançonne”, imnul naţional al Belgiei şi nelipsita...aversă de ploaie naţională şi...cotodiană, au reuşit, în cele din urmă sa mai învioreze atmosfera grea şi apăsătoare.
Defilarea tradiţională s-a desfăşurat ca de obicei, în Piaţa Palatului Regal , însă mai specială, deoarece s-au împlinit 60 de ani de la înfiinţarea NATO şi 175 de ani de la înfiinţarea Şcolii Militare Regale Belgiene.
La mulţi ani Belgiei şi tuturor belgienilor... oriunde s-ar afla, cu urarea să rămână uniţi împotriva tuturor forţelor oculte ce vor să dividă Regatul Belgiei: UNIREA FACE FORŢA!” (“EENDRACHT MAAKT MACHT)(deviza regală).


din Belgia, Eugenia Mihai DELAD





http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/21-iulie-ziua-nationala-a-regatului-belgiei