jeudi 9 juin 2011

Noi criterii privind procedura de naturalizare in Belgia

O modalitate de a dobândi naţionalitatea belgiană este procedura de naturalizare. Naturalizare este o concesiune  acordată de Camera Reprezentanţilor. Spre deosebire de procedura de declarare sau de alegerea obişnuită a naţionalităţii, în acest caz, străinii nu au dreptul la cetăţenie belgiană, însă Camera le poate acorda cetăţenia belgiană ca o concesie.
Condiţiile în care aceasta se acordă : pentru a fi naturalizat aplicantul trebuie să fi avut rezidenţa principală în Belgia timp de trei ani ; pentru apatrizii şi refugiaţii recunoscuţi timpul este redus la doi ani. 
Puteţi aplica pentru naturalizare fie direct la Camera Reprezentanţilor, sau prin intermediul grefierului, în municipiul unde aveţi reşedinţa dvs. principală. Veţi primi un formular de cerere şi o broşura cu explicaţii.
În cazul în care reşedinţa dvs principală este în străinătate, trebuie să depuneţi candidatura dvs. la Ambasada  sau Consulatul Belgiei. Cerearea dvs. va fi trimisă de aici la Camera Reprezentanţilor.
Un sejur în străinătate poate fi asimilat cu un sejur în Belgia, dar în acest caz trebuie să aveţi dovezi că aţi avut "legături reale" cu Belgia în perioada respectivă. De asemenea, este recomandată anexarea unei declaraţii separate către Camera, în care vă clarificaţi legăturile autentice cu Belgia .
O data ce dosarul este complet, grefierul va transmite cererea dvs. la Camera Reprezentanţilor. Aici sa va lua decizia de acordare a naturalizării. Biroul procurorului public, Oficiul Naţional pentru Străini şi Departamentul de Securitate vor fi consultate, şi vor avea la dispoziţie patru luni în care vor trebui să-şi prezinte opinia . Actul de Naturalizare ia forma unei legi. Deveniţi cetăţean belgian în ziua în care legea apare în Monitorul Oficial belgian (Belgisch Staatsblad / Moniteur belge).
Noi criterii

In luna ianuarie a acestui an Comisia parlamentară pentru Naturalizare 
a aprobat noi reguli pentru naturalizare. Noile normele, mai stricte, au fost iniţiate de N-VA. Parlamentarul Theo Francken a declarat că "Persoanele care dovedesc că s-au putut integra, că au fost cetăţeni care au respectat legile pe parcursul unei perioade de şedere suficient de lungi, că participă activ şi fac parte din societate, pot beneficia de naţionalitatea belgiană." 
Cine a comis fraude sociale este respins din start. Candidaţii trebuie să demonstreze un comportament corect.O ispăşire de pedeapsă în inchisoare duce la respingerea cererii, la fel se procedează şi în cazul căsătoriilor de convenienţă, traficului de droguri, traficului de persoane, actelor de pedofilie, infracţiunilor grave, crimei organizate şi acţiunilor teroriste. La aceste ofense au fost adăugate şi încălcările grave ale codului rutier.


Va fi dosarul acceptat?

De acum înainte, o dată ce sunt înmânate, dosarele vor fi verificate pentru eligibilitate luându-se în considerare anumite criterii legale. În cazul în care dosarul este refuzat nu vor exista investigaţii suplimentare. Dacă dosarul este admis, deputaţii urmează să analizeze validitatea dovezilor existente, pe baza noilor criterii.
Conform noilor criterii, persoanelor care au executat pedepse în inchisoare sau care au făcut infracţiuni grave li se vor refuza cererile. Persoanelor care au încalcat grav codul rutier, li se pot refuza cererile timp de până la cinci ani de la comiterea infracţiunii. Aplicantul trebuie să ştie satisfăcător şi una din limbile oficiale ale statului. In plus trebuie să facă eforturi pentru a învăţa limba regiunii în care locuieşte şi să participe la viaţa socială a comunităţii.