mardi 15 février 2011

COMUNITATEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN BELGIA

Fii pribegi ai ţării mele, necăjiţi printre străini,

Nu uitaţi menirea noastră de Români şi de Creştini”

Sf. Ioan Iacob Hozevitul-Îndemn frăţesc


Biserica este o punte de legătură spirituală cu neamul. În Belgia, părintele Vasile Palade este cel care a construit această punte spirituală, el fiind întemeietorul comunităţii ortodoxe româneşti de aici. Comunitatea are o vechime de 30 de ani, se numeşte „Buna Vestire” şi a fost recunoscută prin decret regal de către statul belgian în anul 1988. Prima slujbă ortodoxă în limba română pentru credincioşii parohiei „ Buna Vestire”, a fost săvârşită pe data de 25 martie 1978 , în biserica „Notre Dame aux riches claires” din Bruxelles. În prezent Biserica ortodoxă română „Buna Vestire” îşi oficiază slujbele religioase în incinta Bisericii catolice „Saint Catherine” din Bruxelles aflată în Place Saint Catherine.
Cu câteva luni înainte de intrarea României in Uniunea Europeană, o fostă biserică franciscană din Bruxelles, pe Rue Vanderlinden, a fost achiziţionată de Patriarhia Română. Călugării franciscani au slujit în această biserică până în anul 1985, după care clădirea a fost pur şi simplu părăsită, astfel că au fost necesare lucrări de reabilitare şi renovare totale ale clădirii. Biserica a devenit Catedrala Ortodoxă Română, cu hramul Sfantului Nicolae. Părintele Patriciu Vlaicu a fost însărcinat de către Înalt Preasfinţitul Iosif, pastorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale cu sediul la Paris, să organizeze la Bruxelles Parohia Sfântul Nicolae şi Biroul reprezentativ al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Patriciu Vlaicu a început să slujească în Catedrala Sfantul Nicolae, din 2006. Până atunci el a slujit la Paris şi a organizat parohiile ortodoxe româneşti le la Marsilia şi Nisa.
Părintele Vlaicu a deschis în cadrul Parohiei pe care o păstoreşte la Bruxelles , o şcoală biblică şi un curs de pictură de icoane pe sticlă la care participă copii români din Belgia.
Preoţii români din Belgia slujesc cauza naţională şi păstrează vie spiritualitatea românească, aici, la mii de kilometri depărtare. Ei sunt deseori cei la care vin românii de aici când se confruntă cu diverse probleme: acte, găsirea unui loc de muncă, chiar persoane care vor să se întoarcă în ţară şi nu au bani,etc. Problemele sunt multe şi diverse. Oamenii vin la preoţi , să le ceară ajutorul cu inima deschisă şi cu speranţe de rezolvare a problemelor lor, mai degrabă decăt la Ambasadă. În plus , preoţii români din Belgia, ca de altfel toţi preoţii ortodocşi din Occident, fac tot posibilul şi chiar peste, să menţină vie valoarea ortodoxiei , deoarece fenomenul desacralizării este din ce în ce mai puternic în ţările din Vest. Bisericile belgiene riscând şi ele să rămână fără credincioşi. 
Credincioşii români din Belgia oferă un exemplu extraordinar de spiritualitate autohtonilor, deoarece în fiecare duminică, de sărbătorile mari religioase, bisericile ortodoxe sunt pline ochi! Poate că melanjul de spiritualite ortodoxă românească şi seriozitatea şi punctualitatea belgiană vor da un produs extra!

Adresele bisericilor ortodoxe româneşti din Belgia:
  1. Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române după Instituţiile Europene şi Catedrala Sfântul Nicolae cu hramul pe 6 decembrie

Rue Vanderlinden 15A, 1030 Bruxelles
Preot, Patriciu Vlaicu

  1. Anvers ( Antwerpen)

Parohia Naşterea Maicii Domnului cu hramul pe 8 septembrie Str. Sint Jacobsmarkt nr. 15 (în interiorul Institutului „De VZW Sint Luca en Van Celsinstitut
Preot, Ioan Dură

  1. Bruxelles

Parohia „Buna Vestire” cu hramul pe 25 martie
Biserica Saint Catherine, Place St. Catherine , Bruxelles
Preot, Vasile Palade

  1. Gent-Aalst

Parohie în formare
Biserica Beginhofstraat, nr.1, Aalst (Alost)
Preot, Călin Buzura

  1. Liege

Biserica „Coborârea Sfântului Duh”
Biserica St. Vincent, 239, rue de Français, Liege
Preot Mircea Cosofret

Eugenia Mihai DELAD

http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/comunitatea-ortodoxa-romana-din-belgia