mardi 15 février 2011

Elisabeta Rizea este propusă pentru Premiul Saharov

Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea ” (Elisabeta Rizea)

Din anul 1988, Parlamentul European recunoaşte meritele deosebite ale unor persoane din întreaga lume care au luptat sau luptă împotriva discriminării, care luptă pentru drepturile omului, pentru democraţie şi pentru libertatea de gândire. Recunoaşterea acestor merite de către Parlamentul European se materializează printr-un premiu care se acordă anual: Premiul Saharov. Printre cei care au primit Premiul Saharov se numără preşedintele Africii de Sud, Nelson Mandela, organizaţia „Reporteri fără frontiere”, etc.
Pe lista propunerilor pentru premiul Saharov 2008 se află şi numele Elisabetei Rizea, fostă eroină a luptei anticomuniste din România. Ea împreună cu soţul său, a sprijinit grupul de rezistenţă anticomunist Arsenescu-Arnăuţoiu. Elisabeta Rizea a fost arestată şi torturată de către autorităţile comuniste între anii 1952-1964. A făcut 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în cadrul serialului „ Memorialul durerii”, de Lucia Hossu-Longin.
Elisabeta Rizea s-a născut la 28 iunie 1912, în Domneşti, judeţul Argeş. A fost nepoata liderului ţărănist Şuţa, ucis de securitate în 1948. A fost o femeie simplă de la ţară, ce avea o căsuţă mică din lemn, o bucată mică de pământ şi câteva animale. A fost denumită „ duşman al poporului” iar căsuţa ei modestă a fost etichetată de către comunişti şi securitate drept : „casă de bandiţi”! Ea a murit la data de 6 octombrie 2003.
În istoria Premiului Saharov, intitulat astfel după numele disidentului rus, Andrei Saharov, aceasta este prima propunere românească. Iniţiatorii acestui demers sunt europarlamentarii democrat-liberali, Marian Zlotea şi Rareş Niculescu. Pentru susţinerea acestei propuneri, delegaţia română PPE-DE din Parlamentul European, va organiza la Bruxelles şi Strasbourg o campanie de informare privind rezistenţa anticomunistă din România, intitulată: „Cei care nu cunosc istoria sunt condamnaţi să o repete”. Campania va consta în prezentarea de filme documentare şi editarea unor broşuri şi afişe pe aceeaşi temă.

Eugenia Mihai DELAD