mardi 15 février 2011

Dăianu solicita ajutor concret de la CE si BCE pentru economiile noile state membre

Daniel Dăianu - europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru bugete şi în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, semnalează ca urgenţă în condiţiile crizei actuale, într-o declaraţie înaintată Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare (ECON) din cadrul Parlamentului European, faptul ca noile state membre să nu fie excluse de la asistenţa adecvată din partea Uniunii Europene. 

Dăianu afirmă că este salutar apelul lansat de mai multe banci europene care activează în noile state membre ale UE catre Comisia Europeana (CE) şi Banca Centrala Europeana (BCE) de a extinde şi pentru noile state membre politicile anti-criza de atenuare a lipsei de lichiditati şi de reluare a împrumuturilor. El solicită , însă, ajutor concret pentru economiile noilor state membre, deoarece recesiunea tot mai severă forţează guvernele din întreaga lume să apeleze la stimulente monetare şi bugetare ca masuri de diminuare a impactului sever al crizei economice. Iar noile state membre din afara zonei euro, şi în special cele care deja înregistrează deficite bugetare şi de cont curent ridicate, se luptă cu ieşirile de capital şi cu atacuri speculative asupra monedelor lor. De asemenea, acestea se mai confruntă şi cu procesul de comprimare a operaţiunilor (deleveraging) pe care l-au adoptat multe din marile banci europene ce operează în economiile lor. De aceea, spaţiul de manevră existent pentru utilizarea unui stimulent bugetar din resurse proprii este redus, după cum nu poate fi o opţiune, nici o relaxare semnificativa a politicii monetare. Mai mult, în aceste ţări , expansiunea rapidă a creditului în decursul ultimei decade a fost determinată de perspectiva aderarii la UE şi de liberalizarea completă a contului de capital, şi a fost întreprinsă chiar de catre unele din băncile care astazi îşi comprimă operaţiunile. 
«Este tot mai evident că restrângerea creditului va continua să predomine pe pieţele internaţionale, putând fi chiar înrautaţită de un puternic efect de evicţiune (crowding out), determinat de pachetele masive de stimulare bugetara iniţiate în SUA şi alte ţări puternic industrializate. În cazul în care nu sunt întreprinse acţiuni urgente şi de anvergură, este foarte probabil ca toate aceste circumstanţe să înrăutăţească şi să prelungească recesiunea din noile state membre», declară Dăianu. 
El mai sustine că unele state membre au primit deja asistenţă de la UE şi de la instituţiile financiare internaţionale. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a luat masuri în aceasta privinţă, şi acest lucru trebuie apreciat. Dar UE trebuie sa facă mai mult, iar Comisia Europeană trebuie să preia conducerea. Sectoarele bancare din noile state membre trebuie asistate printr-un efort susţinut, astfel încât să nu fie reduse liniile de credit în mod drastic şi să se evite colapsul monedelor locale. După părerea lui Dăianu, este imperativă o reacţie mai rapidă şi mai solidă din partea Comisiei. Banca Centrala Europeana trebuie, de asemenea, să joace un rol mai coerent în asistenţa oferită băncilor centrale din noile state membre aflate în afara zonei euro. 
În aceasta situaţie, europarlamentarul Daniel Dăianu susţine solicitarea băncilor (printre acestea se numară: Unicredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Reiffeisen şi Société Générale) catre Comisie şi BCE. El mai afirmă că, în cadrul unei formule sui generis de ameliorare a bonităţii (credit enhancement scheme), fondurile UE şi alte forme de asistenţă comunitară sunt necesare în lupta cu puternica recesiune ce se preconizeaza în aceste state ţi cu criza profunda din sistemele lor financiare. În plus, Daianu cere Comisiei Europene sa formuleze politici clare şi coerente prin care să sprijine sistemele financiare din noile state membre şi sa le ajute sa evite o agravare a recesiunii. 

de la Bruxelles, Eugenia Mihai DELAD

http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/daianu-solicita-ajutor-concret-de-la-ce-si-bce-pentru-economiile-noile-state-membre