mardi 15 février 2011

Expoziţie omagială, André Van Bever, 40 de ani de fotoreportaj curse de automobile şi raliuri

În perioada 15 – 30 octombrie, 2009, la Autoworld Cinquantenaire Bruxelles, este deschisă expoziţia „L'âge d'or du photo-journalisme automobile » ( Hoogtepunten uit de autosport-fotografie), expoziţie omagială în memoria lui, André Van Bever (1922- 2008), jokey, alpinist, pilot de maşini de curse şi fotoreporter, care timp de 40 de ani a creat imagini istorice de neegalat în domeniul curselor de maşini şi raliuri, în toată Belgia şi toată Europa.
Expoziţia a fost inaugurată de către Nicole Englebert-Van Bever, soţia fotografului şi de către Herman De Croo, Ministru de Stat, Preşedintele FSA (Fondul Belgian pentru Patrimoniul Auto-Moto / Fundaţia Regele Baudouin). La vernisaj au participat numeroase personalităţi, pasionaţi şi colecţionari de maşini de epocă, foşti şi actuali  campioni ai curselor de maşini, etc. Expoziţia a fost organizată cu sprijinul FSA girată de Fundaţia Regele Baudouin şi Porche Belgia.

Celebrul fotograf belgian, André Van Bever, care s-a stins din viaţă în ianuarie 2008, la vârsta de 85 de ani, a lasat în jur de 50.000 de fotografii de la cursele de maşini şi raliuri din perioada anilor 1946 -1975. Începând din 1975, André, s-a reîntors la prima sa pasiune: cursele de cai, fiind deasemeni un excelent jochey! Pe soţia sa, jocketa, Nicole, fiica pictorului Englebert, a cunoscut-o,dealtfel, la o cursă hipică.
El a fost o personalitate foarte cunoscută atât în cercurile automobilistice, cât şi în cercurile hipice belgiene.
Giussepe Farina, Niki Lauda, Jaques Ickx, Paul Frère, iată doar câteva nume celebre în lumea sportului automobilistic, figuri ce au fost imortalizate de către André, dar care i-au fost în egală măsură prieteni, de-a lungul anilor.

de la Bruxelles, Eugenia Mihai Delad


       


foto Eugenia (M)DELAD


http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/expozitie-omagiala-andre-van-bever-40-de-ani-de-fotoreportaj-curse-de-automobile-si-raliuri