mardi 15 février 2011

Ommegang 2009, una dintre cele mai importante sărbători din Belgia

În prima zi de joi a lui iulie are loc Procesiunea Ommegang, o uriaşă paradă a nobililor costumaţi în costume de epocă. Anul acesta, reconstituirea istorică, Ommegang, a avut loc în zilele de 30 iunie şi 2 iulie.  Peste 1.400 de figuranţi, 38 de grupuri folklorice şi nouă...giganţi, au făcut să reînvie epoca lui Carol Quintul. Ommegang a fost fondat, iniţial, pentru a comemora transferul la Bruxelles a statuii miraculoase a Maicii Domnului de la catedrala din Anvers. Comemorarea procesiunii a pierdut, treptat, caracterul său  religios şi a devenit, de-a lungul secolelor, o paradă grandioasă, pentru a etala bogăţia nobilimii de la Bruxelles.
În prezent, Ommegang este una dintre cele mai grandioase evenimente istorice din Belgia. Aceasta are loc seara, de la ora 21.00, în prestigioasa «Grand  Place»,  şi evocă splendoarea unui ospăţ dat în cinstea lui Carol Quintul şi a curţii sale din secolul al 16-lea, în anul 1549, în prezenţa fiului său, Philippe, prinţ moştenitor de Spania şi Duce de Brabant, în prezenţa  Eleonorei, regina Franţei şi a Mariei de Austria, regina Ungariei şi guvernatoarea Ţărilor de Jos.

Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1599, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556. Ca moştenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat unirea unor teritorii întinse şi dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragonul, Castilia, Napoli, Sicilia, Ţările de Jos şi coloniile spaniole din Americi. Când a renunţat la tron, şi-a împărţit ţinuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, şi fratele său Ferdinand I, Împărat Roman.
A fost fiul lui Filip I al Castiliei şi a Ioanei cea Nebună a Castiliei. Bunicii lui din partea tatălui au fost Maximilian I, Împărat Roman, şi Maria de Burgundia, a cărei fiică, Margareta de Austria, s-a ocupat de educaţia lui. Bunicii din partea mamei au fost Ferdinand al II-lea de Aragon şi Elisabeta I a Castiliei, care prin mariajul lor au unit pentru prima dată teritoriile ce astăzi formează statul modern Spania. Fiica lor, Caterina de Aragon, a devenit regină a Angliei, ca primă soţie a lui Henric al VIII-lea. Maria I a Angliei a fost verişoara lui Carol Quintul, şi avea să se căsătorească cu fiul lui Carol, Filip al II-lea.
Carol Quintul, s-a născut în oraşul flamand Ghent în 1500. Cultura şi viaţa curtezană din Ţările de Jos l-au influenţat mult la începutul vieţii sale. A vorbit cinci limbi: flamandă, germană, spaniolă, franceză şi italiană. Vorbea franceza ca limbă maternă şi flamanda din copilărie, după care a învăţat spaniola la un nivel acceptabil (cunoaşterea ei era o condiţie impusă de Adunarea Generală a Castiliei pentru a fi acceptat ca rege) şi ceva germană. El pretindea că vorbeşte « spaniola cu Dumnezeu, italiana cu femeile, franceza cu bărbaţii, şi germana cu calul meu ».

de la Bruxelles, Eugenia Mihai DELAD






foto: Copyright ©Eugénia DELAD
http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/ommegang-2009-una-dintre-cele-mai-importante-sarbatori-din-belgia