Sâmbătă, 5 septembrie 2009, a avut loc a XIX-a ediţie, a Sărbătorii Viţei-de-Vie de la Abaţia Villers-la Ville, din Brabant Wallon, Belgia. Plantaţia se află în interiorul anticei ruine a Abaţiei cisterciene din sudul Walloniei. Abaţia Villers-la Ville, se întinde pe un domeniu de peste 36 de hectare şi a fost construită în secolul 12 sub îndrumarea Sfântului Bernard. Astăzi, ruinele fostei abaţii, numărând mai bine de 850 de ani de istorie.
Începând din 1990, Confreria Viţei-de-vie de la Villers, ce il are ca Preşedinte pe Richard Kermer, a început reabilitarea şi reconstituirea viei din vechea Abaţie (în 1796 a fost vândută ca şi activ naţional). Confreia a respectat cu rigurozitate vechea amplasare şi cultivare a viei. Soiurile de viţa cultivate sunt la Villers-la-Vigne( numele plantaţiei) sunt soiuri selecţionate ca: Léon Millot, Regent.
În 1146, abatele Laurent împreună cu doisprezece călugări şi cinci ucenici, s-au instalat în Valea de la Thyle, «în calea» Contelui de Namur şi a Ducelui de Brabant, pentru a fonda o Abaţie. Ei au venit de la celebra Abaţie câmpenească de la Clairvaux. Abatele, cunoscut sub numele de Sfântul Bernard, a fost primul călugăr care a iniţiat producerea pe scară largă a vinului produs de viile proprii a aproximativ 350 de abaţii din toată Europa. Abaţiile având nevoie de vin, în principal, pentru celebrarea slujbelor religioase, dar fiind, desigur şi o sursă de venit.
Şi viţa-de-vie are istoria ei...
Ca şi grâul, viţa-de-vie, este una dintre cele mai vechi culturi. Strugurii sălbatici au fost recoltaţi de cultivatori şi fermierii timpurii. De mii de ani, fructul este cules atât pentru proprietăţile sale medicinale, cât şi pentru cele nutriţionale, istoria lui fiind strâns legată de cea a vinului.
În Belgia, viţa-de-vie începe să fie cultivată din secolul VII până în secolul XVI-lea, în prima perioadă,în Vallée de la Meuse (Huy şi Liège), Louvain, Diest, Léau, St. Josse, Schaerbeek, Wavre, etc. Carol Quintul, regele Spaniei şi împărat germanic, aflat în război împotriva lui Francisc I, între 1522 -1546, interzice importul de vinuri din Franţa, prin ordonanţele sale din 23 iulie 1522, 28 iunie 1524 şi 12 mai 1546, pedeapsa fiind confiscarea vinului, pierderea averii şi chiar a vieţii! Aşadar, viţa-de-vie a fost cultivata peste tot în Belgia în această perioadă. Între secolul XVII şi secolul XVIII, viţa-de-vie a dispărut aproape pe tot teritoriul Belgiei, mai puţin la Huy. Începând din secolul XIX până în 1946, Huy rămâne capitala viţei-de-vie şi a vinului din Belgia.
Mulţumiri lui Paul Henry TRIGALLEL
din Belgia, Eugenia Mihai DELAD
foto: Copyright ©Eugénia DELAD
http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/sarbatoarea-vitei-de-vie-de-la-abatia-villers-la-ville-din-brabant-wallon