mardi 15 février 2011

Carrefour pleacă în forţă din Belgia


• În jur de 1.672 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă la Carrefour, deoarece 14 hypermarket-uri şi 7 supermarket-uri se vor inchide. Salariile angajaţiilor rămaşi vor fi îngheţate. Planul de restructurare va afecta mai mult de 3000 de oameni. Concedierile vor avea loc mai ales la hypermarket-uri (1.352), restul fiind facute la supermarket-uri (320)
Concedierile anunţate vor fi încadrate, pe cât se poate, în sistemul de pensionare anticipată. Închiderea magazinelor va începe cu data de 30 iunie 2010. De asemenea, conducerea doreşte să investească 300 milioane de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru a redecora şi reîmprospăta magazinele ramase. Cele 14 hipermarket-uri care se vor închide sunt : Brugge Sant-Kruis, Midelkerke, Zwijnaarde, Mechelen-Noord, Sint-Pieters Leeuw, Westerlo, Genk, Eupen, Kuurne, Moeskroen, Ronse, Casteau, Haine-St.Pierre şi Jumet.
Cele 7 supermarket-uri care se vor închide sunt: Gent - Groene Vallei, Kotrijk - Walle, Antwerpen - Linkeroever, Antwerpen - Gitschotellei, Genk - centrum, Maaseik şi Maasmechelen. Pe lângă cele 21 de magazine care se vor închide, pentru alte 3 hyperermarketuri şi 7 supermarketuri se vor realiza contracte de franciză. Carrefour va vinde, de asemenea, 17 supermarket-uri şi 3 hypermarket-uri (Waterloo - centru, Gosselier şi Angleur - Belle-Ile) catre Mestdagh, deţinătorii supermarket-urilor Champion. Această afacere este încă la faza negocierilor, însă numărul de angajaţi va fi redus cu siguranţă. După efectuarea restructurărilor din 56 hypermarket-uri doar 39 vor mai rămâne sub conducerea Carrefour.
Una peste alta, se vor pierde 1.672 locuri de muncă. Încă pe atâtea vor fi transferate către Mestdagh sau vor opera la magazinele de franciză. Dacă luăm în considerare închiderea depozitului din Ternat, unde se vor pierde 270 locuri de muncă, întrega reorganizare poate afecta mai mult de 3.000 de oameni. Salariile celor care au contracte negociate, conform condiţiilor impuse de Carrefour, vor fi îngheţate. Angajaţii care au salarii mai mari decât baremul impus de celelate magazine competitoare, Colruyt şi Delhaize, vor avea salariile îngheţate până vor scădea la acelasi nivel. Acest lucru va duce la pierderea avantajului oferit de "paritair comité PC312". La fel se va întampla şi cu angajaţii de la sediul principal din Evere. Salariile lor vor fi îngheţate până când vor ajunge la acelaşi nivel cu baremul cel mai mic stabilit în "paritair comité" PC 218. În jur de 900 de oameni vor fi afectaţi de aceste măsuri.
Motivul acestei măsuri este că după un sfert de secol, în care şi-au pierdut din cota de piaţă, multe supermarket-uri se confruntă cu lipsa de clienţi. În ultimele trei luni, Carrefour a căzut pe locul trei, cu o cotă de piaţă de 24.9 %. Acum zece ani, se afla încă la 30%. Parisul a decis că Belgia face parte , încă, din zona geografică - comercială europeană, care mai include Franta, Italia şi Spania. Între aceste ţări se va încerca o evitare a suprapunerii sarcinilor din sediile centrale. În Belgia, Carrefour are în jur de 15.000 de angajaţi. La hypermarket-uri muncesc cu normă întreagă în jur de 8.962 de oameni, în timp ce în supermarketuri muncesc 3.710 de persoane.
din Belgia, Eugenia Mihai DELAD

http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/carrefour-pleaca-in-forta-din-belgia