vendredi 16 décembre 2011

Parlamentul European reiterează apelul pentru deschiderea piețelor muncii pentru români și bulgari


Toate statele membre ale UE ar trebui să ridice barierele de pe piața muncii pentru români și bulgari, se arată în rezoluția Parlamentului European adoptată joi, 15 decembrie. Nu există justificare economică reală pentru restrângerea dreptului lor fundamental de a munci și a locui în orice stat membru al UE, se spune în rezoluție.

Rezoluţia, depusă de grupurile politice PPE, S&D, ALDE şi Grupul Verzilor/ALE, invită toate statele membre să elimine toate "măsurile tranzitorii", astfel încât să permită intrarea bulgarilor şi românilor pe pieţele lor de muncă până la sfârşitul anului 2011. Acest apel reiterează apelul făcut prin rezoluția din 25 octombrie 2011 privind mobilitatea lucrătorilor în UE.

Ţările UE pot prelungi o interdicţie temporară pentru muncitorii români şi bulgari timp de 2 ani suplimentari, adică până în decembrie 2013, numai în cazul în care informează Comisia, până la 31 decembrie 2011, ca există o "amenințare serioasă" pentru pieţele lor de muncă.

Nici o justificare economică reală
Deputaţii europeni spun că nu s-au raportat efecte negative în acele state membre care au permis intrarea lucrătorilor din statele membre care au aderat la UE în 2004 şi 2007 pe pieţele forţei lor de muncă.

Cu toate acestea, un număr de state membre au decis să continue aplicarea restricţiilor pentru lucrătorii români și bulgari, mai mult din cauza unor presiuni politice decât a unor temeri justificate privind potențiale efecte negative asupra economiilor lor sau asupra pieţelor forţei de muncă, spune rezoluția.

Dimpotrivă, un raport al Comisiei din 11 noiembrie 2011 a constatat că lucrătorii din România şi Bulgaria au avut un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre care le-au  permis să lucreze.

De asemenea, date recente de la Eurostat arată că muncitorii din România şi Bulgaria nu au avut un efect semnificativ asupra salariilor și ratei șomajului din țările gazdă. La sfârșitul anului 2010, lucrătorii din Bulgaria şi România având reşedinţa în altă ţară a UE reprezentau 0,6% din populaţia totală a UE.

Restricțiile trebuie justificate în mod clar
Parlamentul solicită Comisiei Europene să propună o definiţie clară a "perturbării grave a pieţelor forţei de muncă", necesară pentru a justifica restricțiile. Statele membre care menţin restricţii, fără "o justificare socio-economică clară şi transparentă a unei perturbări grave a pieţei forţei de muncă", în conformitate cu regulamentul Curții de Justiţie, încalcă tratatele, susțin deputaţii europeni, solicitând Comisiei să asigure conformitatea cu principiul liberei circulații.

Rezoluția a fost adoptată prin vot liber, cu ridicare de mâini.

Background
Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg Malta, Olanda și Marea Britanie restricționează încă accesul lucrătorilor bulgari şi români pe pieţele muncii lor. Din cauza unor dereglări grave pe piaţa forţei de muncă, și Spania restricţionează accesul pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, dar cu aprobarea Comisiei.