mardi 13 décembre 2011

Orice suspect sau acuzat din UE trebuie să fie informat prompt despre drepturile sale procedurale într-un limbaj ușor de înțeles

Orice suspect sau acuzat din UE trebuie să fie informat prompt despre drepturile sale procedurale într-un limbaj ușor de înțeles, spune o nouă lege europeană adoptată de Parlamentul European marți, 13 decembrie. Orice suspect arestat sau deținut ar trebui să primească o „notă scrisă privind drepturile sale“. Deputații au completat textul adăugând dreptul de a nu spune nimic, dreptul la îngrijire medicală de urgență, precum și dreptul de a contacta rudele.

Această nouă directivă, pentru care a fost obținut acordul statelor membre, stabileşte standarde minime la nivelul UE pentru a asigura dreptul la informare în cadrul procedurilor penale.

Astăzi, cetăţenii arestaţi şi acuzaţi de o infracţiune nu pot fi siguri că vor fi corect informaţi despre drepturile lor în UE. În unele state membre, primesc doar informaţii verbale cu privire la drepturile lor procedurale, în timp ce în altele informaţiile le sunt prezentate în scris, dar sunt tehnice, complexe şi furnizate numai la cerere.

„Noua directivă reprezintă un punct principal în asigurarea unui proces echitabil pentru persoanele suspecte sau acuzate în UE, grație dezvoltării standardelor de egalitate. Drepturile cetățenilor noștri sunt consolidate. Oamenii nu   își pot exercita drepturile decât dacă știu care sunt acestea. Parlamentul European a reușit să extindă lista drepturilor în privința cărora trebuie furnizate informații la cele care se referă la îngrijire medicală de urgenţă şi dreptul de a contacta rudele“, a arătat Raportorul de la comisia pentru libertăți civile, social-democrata germană Birgit Sippel.

Informația este cerută înaintea primului interviu realizat de poliție
Orice persoană suspectată sau învinuită de comiterea unei infracțiuni trebuie să fie informată prompt cu privire la cel puțin următoarele drepturi procedurale:

  • dreptul de a fi asistat de un avocat
  • orice drept la consultanță juridică gratuită și condițiile pentru obținerea acesteia
  • dreptul de a fi informat cu privire la învinuire
  • dreptul la interpretare și traducere
  • dreptul de a păstra tăcerea.
Informațiile trebuie furnizate oral sau în scris înainte de primul interogatoriu oficial al persoanei suspectate sau învinuite de către poliție sau de către o altă autoritate competentă.

O „notă scrisă privind drepturile“ din momentul arestării
  • Autoritățile vor fi obligate să ofere oricărei persoane arestate, deținute sau care este subiectul unui mandat de arestare european o „notă scrisă privind drepturile“. Pe lângă informațiile menționate mai sus, nota privind drepturile trebuie să cuprindă și informații cu privire la: dreptul de acces la documentele cauzei
  • dreptul de a informa o persoană sau autoritățile consulare
  • dreptul de acces la asistență medicală de urgență
  • numărul de ore/zile pentru care persoana poate fi privată de libertate înainte de a fi adusă în fața unei autorități judiciare.

Nota privind drepturile trebuie să cuprindă, de asemenea, informații de bază cu privire la orice posibilitate de contestare a legalității arestării, de obținere a unei revizuiri a reținerii sau de solicitare a eliberării provizorii.

Directiva oferă și un model indicativ pentru o astfel de notă privind drepturile. Statele membre nu sunt obligate să respecte acest model, putându-l modifica pentru a-l adapta la normele de drept intern și pentru a adăuga alte informații utile.

După adoptare, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională