Capitala Uniunii Europene este, de facto, întreaga Regiune Bruxelles. Région Bruxelles – Capitale (franceză) sau Brussels Hoofdestedeliijk (neerlandeză) sau Region Brussels – Hauptstadt (germană) , Regiunea Capitalei Bruxelles este una dintre cele trei regiuni ale statului federal Belgian, pe lângă Valonia şi Flandra. Regiunea este formată din 19 comune, cu o suprafaţă totală de 161,4 km pătraţi, cu o populaţie de 1.065.443 (la 1 ian.2008) cu densitate de 6.601 locuitori pe kilometrul pătrat, complet urbanizată. Sărbătoarea Regiunii este pe 8 mai, iar, în prezent, îl are ca Ministru Preşedinte pe Charles Picquet.
Pe teritoriul Regiunii Bruxelles se vorbesc două limbi oficiale: franceza 85% şi neerlandeza 15%. Din punct de vedere istoric, Regiunea aparţine spaţiului neerlandofon, franceza fiind vorbită curent abia după ce s-a stabilit, aici, capitala Belgiei. În 1915 erau doar 20% francofoni, acest procentaj crescând la 85% în 1975. Dialectul regional este brusselara, un dialect neerlandofon cu influenţe franceze.
Din 1989, locuitorii Regiunii Bruxelles îşi aleg propriul consiliu regional. În ultimii zece ani, frământările lumii politice belgiene sunt din ce în ce mai puternice : a statului, arondismentului electoral şi juduciar, Bruxelles-Halle Vilvoorde. Partidele politice flamande au cerut ca partea din Flandra a arondismentului să fie separată şi organizată asemenea celorlalte arondismente belgiene. Regiunea Capitalei Bruxelles s-a format datorită disputelor asupra statutului capitalei, la zece ani după organizarea Valoniei şi Flandrei, odată cu apariţia mişcărilor de federalizare a Belgiei
Ville de Bruxelles sau Bruxelles-ville (franceză) sau Brussel-stad (neerlandeză), Bruxell , capitala Belgiei , este una din cele 19 comune ale Regiunii Comunei Bruxelles. Oraşul se întinde pe o suprafaţă de 32,61 km pătraţi , cu o populaţie de aprox. 144,784 mii locuitori şi îl are ca primar pe Freddy Thielemans .
În urmă cu mai bine de 1.000 de ani, pe locul unde se află azi capitala Belgiei, se afla o insulă, în mijlocul unei mlaştini. Din 1958, Bruxelles a devenit capitala Uniunii Europene, an în care a fost ridicat, în centrul comercial al oraşului, celebrul „Atomium”, proiectat de André Waterkein. Una dintre sferele celebrului monument poartă numele celebrei violoniste de origine română: Lola Bobescu. Monumentul a devenit simbolul secolului XXI , pentru că, în acest secol, omenirea a descoperit atomul şi a început să folosească energia atomică.
Patronul spiritual al oraşului este Arhanghelul Mihail, care, potrivit unei legende, l-a salvat de la moarte pe fiul lui Lambert I, conte de Louvain (1041-1063). Drept recunoştinţă, contele l-a declarat pe Arhanghelul Mihail, patronul oraşului. Din anul 1455, statuia din aramă a sfântului, aşezată pe turnul primăriei, veghează oraşul. Statuia Arhanghelului Mihail a fost restaurată ultima oară şi reaşezată pe locul ei, pe 11 iunie 1996.
Bruxelles îmbină două arhitecturi total diferite, ambele cochete şi elegante, cea medievală şi cea modernă. Străzile înguste ale oraşului medieval sunt ca nişte adevărate labirinturi, care, în majoritate, se deschid asemeni unei petalele de flori în cea mai frumoasă piaţă europeeană: La Grande Place de Bruxelles , şi noile bulevarde, oferă oraşului un aer... „tres chic”! Arhitectura de tip gotic, baroc şi renascentist a oraşului, îmbină armonios clădirile vechi cu cele noi, majoritatea, futuriste. Este, de asemenea, un oraş în care sunt dominante palate, parcuri şi gradini publice, cafenele şi, desigur, vestitele ciocolaterii. Pralinele, în peste o mie de sortimente, sunt vedetele oraşului ca, de altfel, a întregii ţări. Dacă toate drumurile europene duc la Bruxel, toate drumurile Bruxelului duc în Grand Place sau Grote Markt, o piaţă străjuită de clădiri ale breslelor, reconstruite după asediul francez din 1965, când oraşul a fost, în mare parte, distrus. În Grande Place de Bruxelles toată lumea bea ... bere, băutura naţională. În Belgia există peste 500 de reţete secrete de bere, multe sortimente fiind fabricate de călugări în abaţii.
Clădirea Primăriei, faimoasa statuietă Manneken Pis, Catedrala „Sf. Mihail şi Gudule”, Palatul Regal şi Palatul de Justiţie, Atomium şi Parcul Mini-Europa , etc , şi, bineînţeles, clădirile Parlamentului European şi a Comisiei Europene, unde se află structurile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, sunt punctele de atracţie ale Bruxelului, care a devenit un centru important al numeroaselor instituţii internaţionale.
Pe teritoriul Regiunii Bruxelles se află, de asemenea, sediul NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord), precum şi sediile a aproximativ o mie de organizaţii si două mii de corporaţii internaţionale.
Bruxelles este unul dintre cele mai mari centre de reuniune din lume, al treilea oraş ca număr de conferinţe organizate anual. Aici se află cel mai mare număr de ambasadori şi jurnalişti decât în orice capitală mondială.
Eugenia (Mihai )DELAD
http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/toate-drumurile-europene-duc-la-bruxelles