mardi 15 février 2011

Miniştrii belgieni în „superconsiliu”!

Guvernele diferite din Belgia - guvernul federal, guvernele diferitelor comunităţi lingvistice şi guvernele regionale - s-au întâlnit la Palatul Egmont din Bruxelles. Scopul întâlnirii a fost deciderea liniei politice a preşedenţiei europene belgiene care va începe în luna iulie. Belgia va cere Europei să depună mai mult efort în crearea de locuri de muncă în sectorul verde şi cel al serviciilor sociale. Iniţiativa de a întruni aşa numitul "super-consiliu al miniştrilor" belgian, a fost luată de Primul Ministru federal, Yves Leterme (creştin democrat flamand).
Pentru miniştrii belgieni nu este ceva neobişnuit să se întrunească în consiliu, însa de data aceasta, numărul de miniştri și secretari de stat care au participat, a fost de 42, ceea ce depăşeşte cu mult participarea de la alte întâlniri. De aceea, întâlnirea a avut loc la Palatul Egmontsi, situat aproape de Ministerul de Interne.

Leterme propune un plan pe 10 ani
Reprezentanţii diferitelor guverne au discutat şi chestiuni economice. Leterme a insistat pentru un plan de 10 ani în Belgia. Acesta doreşte să adopte versiunea belgiană a strategiei economice europene pentru 2020 (privind gradul de ocupare al locurilor de muncă, cercetarea şi dezvoltarea, emisia de CO2, precum şi problema tinerilor muncitori necalificaţi şi a sărăciei). Versiunea belgiană a planului, va fi numită: "de la criză la dezvoltare", iar provocările acestuia ar trebui rezolvate până în 2020. Leterme a dezvăluit o prima măsură acum cateva zile, când a sugerat ridicarea tuturor restricţiilor pentru pensionarii care doresc să câştige bani în plus. Ingrid Lieten (socialist flamand), l-a înlocuit pe prim- ministrul flamand Kris Peeters. Peeters a trebuit să fie spitalizat, în urma unui accident serios de călărie. Acesta a fost externat cu puţin timp înaintea întâlnirii. (sursă Agenţia Belga)
din Belgia, Eugenia Mihai DELAD
http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/ministrii-belgieni-in-superconsiliu