mardi 15 février 2011

În Belgia, şomajul a atins o cifră record

Agenţia locurilor de muncă federala (RVA) a plătit anul trecut, peste 1.3 milioane de ajutoare de şomaj, ceea ce reprezintă un record în domeniu. În prezent, o pătrime din populaţia belgiană aptă de muncă, beneficiază de somaj. Numărul va creşte, după toate probabilităţile, şi mai mult, având în vedere numărul tot mai mare de concedieri. 
În cele 1.3 milioane de plăţi intră mai multe tipuri de ajutoare financiare: alocaţii de somaj lunare precum şi alocaţiile pentru persoane care întrerup munca temporar din diverse motive.
În 2009, din cauza crizei economice, numărul persoanelor făra locuri de muncă a crescut cu aproape 30.000, ajungând la 434.000 de persoane . Numărul celor fără loc de muncă temporar a crescut cu 75.000. Numărul persoanelor care întrerup munca temporar este, de asemenea, în creştere. În consecinţă, anul trecut, RVA a plătit 1.309.930 ajutoare. Se asteaptă ca numărul de şomeri să crească cu încă 40.000 de persoane. Iar criza economică nu s-a încheiat încă!
Între timp, aşa numitele « cecuri pentru servicii», câştigă în popularitate. Cecurile pot fi folosite de cei care doresc ajutor pentru serviciile de curăţenie sau treburile casnice . Persoanele angajate în acest scop sunt plătite prin intermediul acestor cecuri. Guvernul a introdus acest sistem, pentru a se asigura că oamenii vor plăti măcar o parte din TVA-ul pentru aceste servicii, în loc sa evite acest lucru, muncind fără nici un fel de contract. Numărul de cecuri pentru servicii folosite în Belgia, a crescut anul trecut cu cel putin 20% .

din Belgia, Eugenia Mihai DELAD

http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/in-belgia-somajul-a-atins-o-cifra-record