mardi 4 juin 2013

Noua legislatie UE ar putea obliga SUA sa renunte la vizele pentru cetatenii romani

Eurodeputatul Ioan Enciu, raportor al Parlamentului European pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen (Pachetul "Smart Borders") a avut o intrevedere bilaterala cu inalti reprezentanti ai Departamentului pentru Securitate Interna al SUA in cadrul careia au discutat despre modelul american de gestionare a frontierelor dar si despre problematica vizelor de calatorie pentru cetatenii romani.
In cadrul discutiilor, reprezentantii Guvernului SUA au subliniat ca statul nord american ar putea introduce in viitorul apropiat un program prin care toti cetatenii europeni ar avea acces la un sistem simplificat de trecere a frontierelor bazat pe porti automate. De asemenea, acestia au adus in discutie modele de bune practici folosite de SUA atat in ceea ce priveste facilitarea trecerilor frontierelor cat si sisteme de inregistrare a intrarilor si iesirilor. Ioan Enciu a aratat, la randul sau, ca modele de bune practici precum cele americane ar putea fi luate in considerare in raportul sau privind Programul European de Inregistrare a Calatorilor pe care urmeaza sa il prezinte Parlamentului European.

Ioan Enciu a adus de asemenea in discutie problematica eliminarii vizelor de calatorie pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA, subliniind ca in lipsa unei astfel de masuri din partea Guvernului SUA, Uniunea Europeana se va vedea obligata sa impuna la randul sau vizele de calatorie pentru cetatenii americani care calatoresc in UE. Acest lucru va fi posibil in cazul in care amendamentul la mecanismul european de reciprocitate a vizelor co-initiat de Ioan Enciu va fi acceptat si de catre Consiliu. In replica, reprezentantii Departamentului pentru Securitate Interna al SUA au precizat ca la solicitarea Presedintelui Barack Obama, Congresul american dezbate o noua lege privind programul Visa Waiver care ar putea permite Romaniei sa fie inclusa in lista statelor ai caror cetateni nu au nevoie de viza de intrare in SUA cu conditia ca rata de refuz a vizelor sa fie de sub 10%.