mardi 15 mars 2011

Belgia a lansat o campanie in caz de accidente nucleare

O amplă campanie de informare a publicului larg despre accidentele nucleare, a fost lansată în Belgia dupa tragedia din Japonia. Persoanele care locuiesc pe o rază de douăzeci de kilometri în jurul unui site nuclear vor primi o broşură şi vor putea să ridice gratuit comprimate cu iod din farmacii. Beneficiarii acestei masuri sunt rezidenţii din jurul centralelor nucleare de la Doel si Mol (Anvers) precum şi cei din perimetrul centralelor nucleare Tihange şi Fleurus (Wallonie). Dar şi locuitorii belgieni din apropierea instalaţiilor nucleare de la Chooz din Franţa  şi Borssele din Olanda.

Annemie Turtelboom, Ministrul de Interne al Belgiei,
intenţionează să intreprindă o serie de controale pentru a se asigura că centralele nucleare belgiene sunt cu adevărat în siguranţă. Ministrul de Interne,  a declarat că incidentele nucleare din Japonia vor avea impact asupra dezbaterii privind viitorul energiei nucleare din Belgia.

Jaak Raes, reprezentantul centrului de criză al Ministerului de Interne belgianm a declarat la rândul său că : "Belgia nu are de ce să se teamă de fenomene tsunami , însă un accident nuclear nu poate fi exclus. Există mai multe centrale nucleare în Belgia. Trebuie ţinut cont de faptul că riscul zero nu există. Este mai bine să elaboram proceduri de urgenţă acum decât să improvizam în cazul unui accident. "
                                                    Din Belgia, Eugenia Delad