Şaptesprezece dintre cele mai importante site-uri de internet au convenit să instituie mecanisme menite să protejeze viaţa privată şi siguranţa tinerilor. Printre acestea, se numără: Facebook, MySpace, YouTube, Dailymotion şi Habbo Hotel. În ultimul an, în Europa, utilizarea reţelelor de socializare a crescut cu peste 35%. Aproximativ 42 de milioane de persoane sunt utilizatori regulaţi. Până în 2012, se aşteaptă ca numărul lor să se dubleze. Site-urile de socializare pe internet îi încurajează pe utilizatori să se simtă ca într-un cerc restrâns de prieteni, când, de fapt, milioane de persoane pot afla informaţii despre ei. Aceste spaţii digitale abundă în informaţii private. Prin urmare, există riscul ca un utilizator să primească mesaje de hărţuire sau cu conotaţie sexuală. De asemenea, aceste platforme de socializare sunt o mină de aur pentru firmele de publicitate on-line. Utilizatorii publică informaţii despre ei şi li se pot trimite mesaje promoţionale pentru produse şi servicii de care ar putea fi interesaţi.
În cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur, cele 17 companii de internet au semnat un acord care prevede următoarele: utilizatorii pot semnala dacă sunt victima unui abuz printr-un simplu clic; profilurile on-line şi listele de contact au setată automat opţiunea „confidenţial” pentru utilizatorii sub 18 ani; profilurile private ale utilizatorilor sub 18 ani nu vor mai putea fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare; opţiunile de confidenţialitate vor fi mai vizibile pentru ca utilizatorii să poată şti dacă doar prietenii lor sau toată lumea pot vedea ce afişează ei on-line.
Companiile au promis ca, până în aprilie 2009, să ia măsuri rapide în vederea aplicării acordului. În unele cazuri, au fost aplicate deja măsuri, reţelele dorind astfel să se protejeze de eventuale plângeri din partea utilizatorilor pentru nerespectarea confidenţialităţii şi activităţi ilegale. În ultimii doi ani, MySpace a sistat accesul a 90.000 de delincvenţi sexuali. Viviane Reding, comisarul pentru societatea informaţională şi mass-media, a salutat încheierea acestui acord drept un „pas important” către securizarea accesului copiilor la reţelele de socializare pe internet. De asemenea, Comisia Europeană a lansat o campanie împotriva hărţuirii cibernetice, fie că este vorba de hărţuire pe internet sau de mesaje trimise pe telefoanele mobile. Este un fenomen care capătă amploare, manifestându-se prin mesaje text ostile şi fotografii sau înregistrări video publicate pentru a-i face pe utilizatori să se simtă jenaţi.
În cadrul acestei campanii, canalele de televiziune publice şi private din toată Europa vor difuza un clip despre o fetiţă care este ţinta unui act de hărţuire cibernetică.
de la Bruxelles Eugenia Mihai DELAD
http://www.infozonemedia.eu/articole/tsib/uniunea-europeana-face-eforturi-pentru-un-internet-mai-sigur