vendredi 11 février 2011

Eurofeeria andaluză, patru zile de „fiesta” la poalele Atomium-ului

Aflată la cea de a XVIII-a ediţie, Eurofeeria Andaluză, cea mai mare feerie europeană din afara Spaniei, s-a desfăşurat la Bruxelles, la poalele Atomium-ului, pentru a patra oară, începând de joi, 3 iunie, după-amiaza şi încheindu-se pe 6 iunie. Manifestările folclorice şi culturale, au fost deschise de către Federico Gallio, preşedintele organizaţiei „EuroFeria Andaluza de Bruselas” şi de către primarul oraşului Bruxelles, Freddy Thielemans.
La Feria Andaluza de Bruxelles a fost organizată pentru prima oară în 1992, în Parcul Elisabeta, lângă Basilica Koekelberg, de către PACA, Pena Arte y Cultura de Andalucia, organizaţie nonguvernamentală, prezidată în acea vreme de către Manuel Ramirez. Ediţia 2010 s-a concentrat, în principal, pe spectacolele cu cai, animaţii culturale şi spectacole în marile „casetas” (corturi), gastronomie, artizanat şi „kermesse” pentru copii, toate împărţite în 5 mari „patios”: Andalucia, Espana, Bruselas şi Inferno.
Publicul, format din peste 200.000 de persoane, a fost întâmpinat de către o „portada”, o poartă monumentală, care a fost chiar „Atomium” cu deschiderea lui maiestuoasă în „Boulvard du Centenaire”. Grupurile de flamenco au adus pentru patru zile în Bruxelles, soarele şi culoarea costumelor din minunata Andaluzie. Toate decorurile au fost conforme tradiţiilor de „ferias” andaluze: „casetas”(corturi), „farolilos” (lampioane). Extraordinarii cai pur sânge spanioli (P.R.E.), spectacolele de promenadă, dansatorii de flamenco şi Sevillanas în costume tradiţionale:”flamenca” pentru femei şi „corto” pentru bărbaţi, au fost focul viu al manifestărilor, creând o ambianţă tipic andaluză. Aşadar, Atomium- Heysel, a fost pentru câteva zile magnifice, o capitală a sângelui latin care dansează în ritmuri de flamenco. În toate „casetas”, au fost deschise noapte şi zi, restaurante specifice, cu o gastronomie exotică, mediteraneeană, care au avut pe lista de menu-uri o mare varietate de platouri tipic spaniole şi specifice tuturor ţărilor hispanice şi latine. Bineînţeles că au fost nelipsite:
jambonul, „pescaito frito” (peşte prăjit),”sangria”, „paella” „churros”,”precum „manzanilla” şi „fino”, specifice Regiunii Cadix, etc. Reţetele culinare fiind în majoritatea lor bazate pe poduse de mare.
din Belgia, Eugenia Mihai DELAD